tisdag 23 augusti 2016

Det går uppåt


För tre veckor sedan påbörjade vi upptimringen av huset! Vi har haft två timmermän med oss som byter stockarna och reparerar och så är det alltid något husfolk på plats som letar upp stockarna och plockar och passar upp. Första varvet blev helt nytt. Nu börjar vi vara uppe i över fönsterhöjd och det är långa stockar igen som ska på plats. Mellan fönstren när det var korta bitar gick det bra att plocka i någon stock själv i varsitt hörn. 

Något som har tagit på humöret är detta eländiga väder. Allt är vått och surt. Det har inte hållit upp många dagar sedan de började timra upp huset. Ser verkligen fram emot att få på taket så att det slutar regna direkt på stockarna. Vi lägger in fläktar i huset i höst för att skynda på upptorkningen. 


Efter första veckan

Det har varit regniga dagar och fina kvällar. 

Presenningar i grunden för att fånga upp så mycket spån som möjligt. 

Fönstersvärd

Vy från vårt köksfönster. Måste ta en bild mellan skurarna.

Sista gången vi kånkar runt på stockarna

Här syns hur mycket som vi ska fylla upp runt huset

Ungefär så här ser det ut idag.




Onödigt mycket stockar att byta i huset är det nog. Det skulle ha varit trevligare om det hade varit i lite bättre skick men sådär är det. Svårt att veta. Vi har lärt oss otroligt mycket redan och mer kommer det att bli. Bilden ovan är väggen till höger om ingången. Det har varit en mellanvägg där som var söndersågad och dessutom en skarv upp längs med hela väggen. Här lägger vi istället ihop väggen med stockar som vi fått av en släkting. De kommer ursprungligen från min mormors hemgård och har senare blivit hyvlade för att passa ihop stående. Roligt att få ha med en liten bit av släktgården också. 

Ett hus på tomten är iallafall färdigt. Det var nog värt att skippa fredagsmyset och spika ihop ett dass för att slippa huka i brännässlorna. Riktigt gemytlig miljö också.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar